Kuinka tapasin isänne – ja mitä tapahtui ennen sitä

Satu Huttunen, 3.9.2017 / Sinkkuus

”Miten te tapasitte isin kanssa?”

Kysymys on esitetty useita kertoja niin ruokapöydän ääressä, vessassa hampaita pestessä, autoruuhkassa arkiaamuna kuin ruokakaupassa pinaattilettuja etsiessä.

Lapset tietävät varsin hyvin, kuinka olemme tavanneet, mutta jostain syystä tarina vetää puoleensa aina uudelleen.

Ei sillä, että tarina olisi ruusuinen ja jännittävä. Nopea vastaus sisältää yhden sanan: baarissa. Tavallisessa lähiöpubissa. Teimme yhdessä tornia pöydällä olevista tuopeista. Romanttista.

Lapset eivät kuitenkaan tyydy yhden sanan vastaukseen, vaan yleensä he haluavat kuulla elämämme etenemisestä ensitapaamisesta nykyhetkeen. Tuoppitornista he eivät ole vielä kuulleet, mutta ei se heitä niin kiinnostakaan. Kertomuksen mielenkiintoisimmat käänteet ovat tietenkin heidän syntymänsä.

Välillä he kysyvät myös jotain ajasta ennen kaljatuoppitornia. Kerran esikoinen kysyi kesken viikkosiivouksen, oletko äiti pussannut ketään ennen isiä. Kröh. Olen.

Taas erehdyin kuvittelemaan, että yksi sana riittää vastaukseksi ja imurin huuto hiljentää heränneen tiedonjanon.

Ketä? Oletko ollut rakastunut? Kuinka montaa ihmistä olet pussannut? Minkä ikäisenä olet pussannut? Minkä ikäinen olit, kun tapasit isin? Missä asuit ennen kuin asuit isin kanssa?

Parisuhteiden pato oli murtunut ja täysin uudenlainen maailma oli auennut pienessä päässä. Kaikki tieto oli saatava heti. Nyt. Tässä paikalla. Toisia pussaileva äiti ennen isiä ja lapsia. Nyt oltiin vahvasti laatikon ulkopuolella ja tajunnan räjähtämisen keskipisteessä.

Vastailin ympäripyöreästi arkikiireen keskellä mahdollisimman ikätasoisesti, mutta samalla tiedostin, että tähän palataan vielä ylpeänä uudelleen.

Äidin ja isän olemassaolo ei ala hetkestä, jolloin yhteinen matka alkaa. Tarinassa on monta todella tärkeää ja mielenkiintoista lukua jo ennen sitä. Täyttä elämää iloineen ja suruineen, kuten avioliitossakin. Ymmärtääkseen vanhempiaan lapsille tullaan avaamaan lukuja ajasta myös ennen tuoppitornia.

Kun äiti ja isä olivat sinkkuja.

Satu HuttunenVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *