Mitä rakkaus on?

Mio Kivela, 1.7.2016 / Blogi, Tunteet

Kysyn tänään sinulta, hyvä lukija, että mitä rakkaus sinulle merkitsee? Mitä se sinulle tarkoittaa?

”Vapautta ja kunnioitusta”

”Tunne joka saa kaiken näyttämään kauniimmalta. Värit näyttävät kirkkaammilta, aurinko paistaa lämpimämmin, kumppani näyttää kauniimmalta/komeammalta ja elämä vaan tuntuu hymyilevän leveämmin. Rakkaus on sitä kun saa olla toisen kanssa oma itsensä. Ihan täysin. Saa kiukutella, hölmöillä ja hassutella. Saa maata sunnuntaina sohvalla niissä rikkinäisissä pieruverkkareissa ja kauhtuneimmassa bändipaidassa. Saa kertoa huonoja vitsejä ja se toinen nauraa niille ihan vaan silkasta rakkaudesta. — Rakkaus on sitä että kurkkua kuristaa ja tunnet pakahtuvasi ihan vaan kun katsot sitä toista. Rakkaus on sitä kun haluat vaan haudata nenän toisen kaulaan ja vetää sisääsi rakkaasi tuoksua. Rakkaus on sitä kun toisen kosketus lataa sisäistä akkuasi.”

”Brunssi Oulussa”

”Ennen kaikkea välittämistä ja sitoutumista. Ja toisaalta harmittaa, että suomen kielen ”rakastan sua” on ärrineen tosi latautunut. Englanniksi ja ruotsiksi se on pehmeämpi. –Mut rakkaus on mulle ennen kaikkea sellaista turvallisuutta ja avoimuutta.”

”Rakkaus on sitä, että voi olla toisen kanssa avoimesti ja pelkäämättä sitä mitä on. Kun toinen välittää sinusta kaikesta johtuen & kaikesta huolimatta. Hyväksymistä, välittämistä, lämpöä, läheisyyttä… Sitä että saa vain olla. Ei millään ole mitään merkitystä, jos ei ole rakkautta. Rakkaus on kuin aurinko.”

”Minulle rakkaus tarkoittaa ihmisen hyväksymistä ja arvostamista sellaisena kuin hän on sekä luottamusta. –Rakkaus on minulle elämän kantava voima. Ilman sitä kaikki on tyhjää. Kyky rakastaa kanssaihmisiä ja kokemus rakastetuksi tulemisesta on elämässäni ydin. Romanttista rakkautta olen kaivannut ja etsinyt miltei koko elämäni. Uniikkien ja kiinnostavien ihmisten kohtaaminen matkalla jopa koukuttavan jännittävää. Mutta ennen kaikkea rakkaus on minulle tekoja: jakamista, tukemista, huolehtimista ja välittämistä.”

”Mulle (/mulla) rakkautta on monenlaista, eri asioita ja ihmisiä, ”varten”, Jumalaltakin tulee omansa. Kaksi sanaa pyörii nyt mielessä: huolenpito ja kaipaus. Moniselitteisiä nekin. Suomenkieli on tässä kohtaa köyhähkö, kun on vain yksi sana rakkaudelle.”

”Minulle rakkaus (romanttisessa merkityksessä) on sitä, että kestää myös toisen huonot puolet, haluaa koskettaa, jakaa elämänsä tämän toisen kanssa ja viettää sen hänen kanssaan. Minulla pitää olla rakkautta, että seksi (joka ei mielestäni kuulu rakkauden määritelmään) kävisi mielessä. Sit on tietenkin rakkaus perhettään ja muita asioita kohtaan. Niiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä”

”En nuorena löytäny samaistumiskohteita elokuvien rakkaustarinoista, ja mietin että ehkä rakkaus ei vain ole mua varten. Samaistuin vahvasti kertomuksiin kumppanuudesta, jotka kuitenkin monesti kuvattiin erilaisina ja ehkä vähäpätöisempisinä kuin suuri ja mahtava romanttis-seksuaalinen rakkaussuhde. Aattelin, että erilaisilla rakkauksilla on joku hierarkia ja toinen on arvokkaampi kuin toinen. Nykyään oon tajunnut että tarinoita voin tehdä myös mä itse, määrittää mitä on rakkaus, ja puhua myös kiintymyksestä. Monenlaiset ihmissuhteet on tärkeitä, ja kaikenlaiset tunteet ja tunnesiteet on valideja. Jotkut tykkää kynttiläillallisista ja ikuisen rakkauden tunnustuksista, ja toiset ihastuu ikihyviksi yhteisestä hetkestä melontareissulla itikoiden ininässä, ilman sanoja.”

Kysyin alussa esittämiäni kysymyksiä sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluvilta ystäviltäni ja tässä näit heidän vastauksiaan. Joskus sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöjen kokemaa rakkautta saatetaan käsitellä jotenkin kovin irrallisena, kummallisena tai muusta maailmasta poikkeavana asiana. Asiana, joka täytyy erikseen määritellä, ymmärtää ja hyväksyä. Mutta onko se sittenkään sitä? Onko se sittenkään niin erilaista? Onko meissä, eroistamme huolimatta, loppujen lopuksi kuitenkin usein enemmän samaa kuin edes uskallamme nähdä? Rakkaudessammekin.

Nyt tahdonkin esittää nämä kysymykseni teille kaikille. Sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Kerro mitä rakkaus juuri sinulle tarkoittaa ja mitä se sinulle tänään merkitsee. Nautitaan yhdessä ajatustemme samankaltaisuudesta ja monenkirjavuudesta.2 kommenttia aiheesta "Mitä rakkaus on?"

  1. Anette Nieminen sanoo:

    Vanhempana olen huomannut että rakkaus on sitä että vaikka ei aina näekkään toista se pysyy sydämmessä ja tämä ihminen täyttää mielen aina rauhalla ja turvallisuudella. Rakkaus on myös kunnioittamista ja arvostamista ja yhdessä kasvamista ja ennen kaikkea katsomista samaan suuntaan. Rakkautta ei ymmärrä ennen kuin se osuu kohdalle, itse kohtasin tällaisen ihmisen ja tajusin että en omista häntä vaan suon hänelle vapauden ja kunnioitan hänen jokaista päätöstään. Arvostan häntä eniten maailmassa. Eli rakkaus on kunnioitus arvostus turvallisuus. Minulla on myös rakkautta kavereitani kohtaan mutta siihen rakkauteen ei kuulu arvostus tai turvallisuus mutta kylläkin kunnioitus. vanhempia kohtaan on myös rakkautta johon kuuluu suurimpana kunnioitus ja turvallisuus. Joten jäljelle parisuhteen rakkaudeksi jää arvostus ja sitä se on kaikista tärkeimpänä…

    1. Mio Kivela Mio Kivela sanoo:

      Kiitos kauniista kuvauksesta, Anette! On tosiaan aina mielenkiintoista miettiä, mikä erottaa erilaiset ihmissuhteet toisistaan. Kun niin monessa niistä kuitenkin on läsnä se rakkaus. Erilaisin painotuksin vain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *